Belgische militairen vertrokken naar Afrika

Print
Belgische militairen vertrokken naar Afrika

Belgische militairen vertrokken naar Afrika

Kort voor 7.30 uur zondagochtend is een veertigtal Belgische militairen vanop Melsbroek naar Afrika vertrokken. Na een tussenstop in een voorlopig onbekend land reizen ze door naar Mali om er de twee medische Agusta A190-helikopters in werking te stellen die België aan Frankrijk ter beschikking stelt voor de operatie Serval in Mali. Dat is uit goede bron vernomen.

De militairen zullen er een 'voorwacht' van drie personen vervoegen die al in Mali zijn ontplooid. In principe zullen ze koers zetten naar de hoofdstad Bamako.

De helikopters zullen maandag aan boord van Russische Iliouchin 76-transportvliegtuigen naar Bamako gevlogen worden, weten Belgische en Franse bronnen. De uiteindelijke plaats van ontplooiing van de twee helikopters, waarvan één als reserve, was zondag nog niet bekend, en "hangt af van de Franse vragen", aldus een militaire bron.

Er was overwogen de toestellen te stationeren in Bamako of zelfs in Segou, een plaats 250 km ten noordoosten van Bamako. De opmars van de Franse en Malinese troepen naar het noorden van het land kan die plannen nog wijzigen. Zaterdag werd de controle veroverd over de luchthaven van Gao, op 1.200 km ten noordoosten van Bamako.

De helikopters zullen eventuele gewonden naar ziekenhuizen en 'chirurgische antennes' overvliegen, en moeten zich dus kort achter de frontlinie bevinden.

Foto Belga