Open Vld wil ook hoorzittingen voor nieuwe ministers

Print
Open Vld wil ook hoorzittingen voor nieuwe ministers

Open Vld wil ook hoorzittingen voor nieuwe ministers

Het voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om voorgedragen gouverneurs uit te nodigen voor een hoorzitting in het Vlaams Parlement, krijgt de zegen van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Ze stelt meteen voor het principe open te trekken en vanaf 2014, na de Vlaamse en federale verkiezingen, ook ministers "een proeve van bekwaamheid" af te laten leggen.

Rutten was zondag te gast in De Zevende Dag op één. Gevraagd naar de heisa rond de benoeming van de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen zei ze dat het politieke overleg daarover nog aan de gang is. De N-VA stelt Jan Briers voor als nieuwe gouverneur, maar binnen de federale regering is daar nog steeds geen consensus over, zei Rutten, die met Open Vld in de regering-Di Rupo zit. "Bij mijn weten is er nog geen eensluidend advies van de federale regering."

Ze vindt de piste die Kris Peeters voorstelt om, naar Europees voorbeeld, een hoorzitting te houden met wie wordt voorgedragen als gouverneur een goed idee. "We hebben dat ook al een aantal keer op tafel gelegd", vertelde ze. "Maar waarom trekken we dat over anderhalf jaar niet open?" Rutten denkt erover na ook ministers die worden voorgedragen uit te nodigen voor een "proeve van bekwaamheid" in het bevoegde parlement.

"Als je dit anders wil in 2014, moet je daar nu over praten", aldus Rutten.

Foto Belga