Zware overstromingen aan oostkust Australië

Print
Zware overstromingen aan oostkust Australië

Zware overstromingen aan oostkust Australië

Honderden families zijn geëvacueerd nu zware overstromingen aan de oostkust van Australië duizenden huizen bedreigen. Helikopters van het leger zijn nu ook opgeroepen om te helpen bij de evacuaties. Dat melden officiële bronnen. Een 27-jarige man is vermist en een zeeman is verdronken.

Verwacht wordt dat de rivier die door de stad Bundaberg, 370 km ten noorden van Brisbane, loopt, zijn hoogste niveau zal bereiken sinds 1893. Duizenden mensen verblijven al in opvangcentra, en waarschijnlijk zullen ze daar verschillende nachten moeten blijven.

De premier van Queensland, de getroffen staat, zei dat hij vreest dat meer dan 400 huizen en bedrijven onder water zullen lopen als de Burnett River het recordpeil van 8,5 meter bereikt.

Om rampen zoals de overstroming van 2011 te vermijden, zegt de overheid er alles aan te doen om het waterpeil op de Brisbane River zo laag mogelijk te houden. In 2011 kon een dam het water niet langer tegenhouden, wat ervoor zorgde dat 20.000 eigendommen overstroomden. De regering noemde die ramp achteraf de grootste natuurramp die het land ooit meemaakte.

Foto EPA