Al 61 doden en 120 gewonden bij opstand in gevangenis

Print
Al 61 doden en 120 gewonden bij opstand in gevangenis

Al 61 doden en 120 gewonden bij opstand in gevangenis

De balans van de opstand in de gevangenis van Uribana in de Venezolaanse staat Lara is bijgesteld naar 61 doden en 120 gewonden. Dat blijkt uit gegevens van ziekenhuizen. Eerder was sprake van minstens 50 doden en 90 gewonden.

De opstand in de gevangenis ontstond nadat het leger een controle wilde uitvoeren. De soldaten zochten naar wapens bij gedetineerden. De situatie liep volledig uit de hand.

Veel doden en gewonden zijn getroffen door kogels. Onder de slachtoffers zijn zowel gevangenen als bewakers. Volgens ziekenhuisdirecteur Ruy Medina is het aantal doden opgelopen tot 61. Van den 120 gewonden hebben er 90 intussen het ziekenhuis opnieuw kunnen verlaten.

2.500 gevangenen

De Venezolaanse regering is een onderzoek gestart naar het bloedbad. Het gaat om een van de bloedigste gevangenisopstanden die het land de voorbije decennia heeft gekend.

De Venezolaanse minister van Jusitie Iris Varela heeft al laten weten dat iedereen uit de gevangenisinstelling geëvacueerd wordt. Alle gedetineerden worden overgebracht naar andere gevangenissen. Varela wil zondag ook een gedetailleerd verslag en een officiële balans van de opstand geven.

De gevangenis van Uribana was voorzien voor 850 gedetineerden maar telt er in de werkelijkheid 2.500. Veel Venezolaanse gevangenissen zijn verouderd en overbevolkt. Volgens officiële cijfers telt het land 50.000 gevangenen maar zijn de gevangenissen uitgerust voor amper 14.000 gedetineerden.

Foto EPA