Celebs

Tom Van Dyck: "Last van vette pens"

Print

Tom Van Dyck: Last van vette pens

Werken aan 'Met Man en macht' was voor Tom Van Dyck (40) een familieaangelegenheid. Naast zijn vrouw, actrice Alice Reijs (42), spelen ook zijn twee dochters Lola (11) en Abel (9) een rolletje in de nieuwe VIER-reeks over gemeentepolitiek.

Van Dyck houdt duidelijk van zijn gezin: "Ik heb Kolonel Kleptoe gespeeld in de film van Mega Mindy, omdat mijn dochters 't mij zo schoon vroegen. En iedere papa wil toch de held zijn van z'n kinderen, dus heb ik 'ja' gezegd. Maar nu heb ik dat anders opgelost: ik heb Lola en Abel gewoon een rolletje gegeven in 'Met Man En Macht'. Dat vind ik makkelijker", geeft hij toe aan Dag Allemaal.

Heilige Drievuldigheid

In de reeks zijn enkel zijn vrouw en Lola familie van elkaar maar de opnames waren een beleving voor het hele gezin: "Lola speelt de dochter van Linda Jacobs, gespeeld door m'n vrouw Alice. In de allereerste scène geeft mijn vrouw dansles terwijl ze tussen mijn twee dochters staat. Mijn heilige Drievuldigheid! Om maar te zeggen hoe persoonlijk deze reeks geworden is."

Van Dyck is als regisseur 'baas' over de acteurs, toch ging samenwerken met zijn gezin erg vlotjes: "Ik vind het een prettig idee dat mijn twee kinderen meespelen in mijn eigen serie. Maar ik heb hen behandeld zoals ik al m'n acteurs behandel: streng maar rechtvaardig. En liefdevol."

Lange baard

Een acteur als Van Dyck als vader hebben is niet altijd leuk voor jonge meisjes: "Ik weet dat ze zich in de periode van de film 'Frits & Freddy' geschaamd hebben voor mij. Ik had mijn haar vreemd geschoren en had een lange baard. Toen ik thuiskwam van de eerste opnamedag, zei Lola tegen mij: 'Papa, ik wil niet dat ge ons komt afhalen van school.'"

De excentrieke stijl van hun vader schrikt de meisjes niet af van acteren. Ze hebben de smaak van de media al te pakken: "Ik zal Lola en Abel nooit dwingen om te gaan acteren, maar ze vonden het geweldig. Meer nog: als ze nu weten dat ik met iets nieuws bezig ben, vragen ze meteen of er een rol voor hen inzit", aldus Van Dyck.

'Schoner in't echt'

De bizarre kostuum- en kapselkeuze van Van Dyck bepaalt voor een deel zijn imago. "Als ik in het dagelijks leven mensen tegenkom, zeggen die: 'Al bij al zijt gij eigenlijk nog zo lelijk niet", lacht de acteur. Hij geeft zich lichamelijk vaak volledig over aan zijn personage. "Voor mijn rol in 'Met Man En Macht' stond ik zeven, acht kilo dikker dan normaal. Op een bepaald moment kreeg ik echt last van die vette pens, maar Tom Lenaerts moedigde mij aan: 'Dat personage móet dik staan, neem nog een chocolaatje.'"

Photo News

Niet te missen