Twee derde politietop moet weg

Twee op de drie directeursfuncties bij de federale politie moeten verdwijnen. Dat staat in een optimalisatiestudie die besteld werd door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Daar berichten meerdere kranten dinsdag over.

jrosquin

In de studie staat dat de federale politie te veel chefs heeft en dat die te veel naast elkaar werken. Vandaag telt de federale politie 84 directeurs. Volgens de optimalisatiestudie moeten dat er 29 worden. Of met andere woorden: er moeten 55 directeurs sneuvelen. Het vrijgekomen personeel zou het veld worden ingestuurd.

Bewaking koninklijk paleis

In het plan staat ook het voorstel om de politiebewaking van het koninklijk paleis af te schaffen. Dat gebeurt nu door 150 agenten. Minister Milquet vindt het nog te vroeg om te reageren. Ten vroegste binnen enkele weken, als ze het voorstel voldoende heeft bestudeerd, wil de minister in haar kaarten laten kijken.

Gert Cockx van de politievakbond NSPV noemt het "een drastische ingreep die voor tandengeknars en traantjes zal zorgen onder de huidige leidinggevenden". Hij vreest dat de federale politie niet langer aantrekkelijk zal zijn voor politiemensen die carrière willen maken. Toch juicht hij het plan toe. "De werkgroep slaat de nagel op de kop: er zijn bij de federale politie te veel eilandjes die naast in plaats van met elkaar werken".

Foto: ISOPIX

Meer over Joëlle Milquet