Oud-magistrate Francine De Tandt krijgt zes maanden cel met uitstel

Het Brusselse hof van beroep heeft oud-magistrate Francine De Tandt maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een boete van 550 euro.

mceulemans

De voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en aan schending van haar beroepsgeheim.

Valsheid in geschrifte

Medeverdachte Luc Vergaelen werd veroordeeld tot 3 maand cel met uitstel en een boete van 550 euro, eveneens voor valsheid in geschrifte. De Tandts broer en schoonzus werden vrijgesproken.

Een en ander draait rond twee kredietovereenkomsten die De Tandt, haar broer en schoonzus ondertekenden voor een bedrag van 21 miljoen Belgische frank, te betalen aan zakenman Luc Vergaelen. De overeenkomsten werden in 1999 opgesteld, maar kregen als datum december 1998. Volgens het parket-generaal waren dat dan ook valse stukken maar volgens het hof van beroep geven ze wel de realiteit weer.

Vals stuk

Toen Francine De Tandt zich in 2007 kandidaat stelde als voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, produceerde ze een verklaring van Vergaelen waarin die zei nooit enige handelsovereenkomst te hebben afgesloten met haar. Dat was volgens het hof een vals stuk omdat de kredietovereenkomsten net het tegendeel bewezen.

Daarnaast schond Francine De Tandt haar beroepsgeheim door met een collega-rechter overleg te plegen over haar beschikking in het kort geding over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas. Voor een vermeende valsheid in een tussenvonnis in het Sabena-faillissement werd De Tandt vrijgesproken.

Belga Archieffoto

Meer over Brussel