Barack Obama legt eed af voor tweede ambtstermijn

Print
Barack Obama legt eed af voor tweede ambtstermijn

Barack Obama legt eed af voor tweede ambtstermijn

De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel zijn tweede ambtstermijn aangevat. Ongeveer tweeënhalve maand na zijn verkiezingsoverwinning tegen de Republikein Mitt Romney werd de 51-jarige Democraat zondag in Washington ingezworen. Eerder vandaag legde ook vicepresident Joe Biden de eed af.

De hoogste rechter van het land, John Roberts, nam de eerste zwarte president van de Verenigde Staten de ambtseed af tijdens een korte plechtigheid in het Witte Huis. Daaraan namen enkel zijn echtgenote Michelle en zijn beide dochters deel. De publieke eedaflegging op de trappen van het Capitool voor honderdduizenden mensen is voor maandag gepland.

Bij de eedaflegging, die volgens de grondwet voorzien is op 20 januari om 12.00 uur 's middags, hief Obama de rechterhand, legde de linkerhand op de familiebijbel en sprak de eedformule uit: "Ik, Barack Hoessein Obama, zweer plechtig dat ik het ambt van president van de Verenigde Staten trouw zal uitoefenen en de grondwet naar best vermogen zal onderhouden, beschermen en verdedigen. Zowaar God mij helpe".

Foto EPA