Terroristen laten boobytraps achter na bloedig einde Algerijns gijzeldrama

Print

Terroristen laten boobytraps achter na bloedig einde Algerijns gijzeldrama

Met een nieuw bloedbad is het gijzeldrama in de Algerijnse woestijn geëindigd. Eenheden van het leger bestormden zaterdag het gascomplex bij In Amenas in het oosten van het land. De gijzelnemers in Algerije eisten een stopzetting van de militaire operatie in Mali.

Bij de bestorming van het gascomplex werden volgens het Algerijnse persagentschap APS alle resterende elf terroristen gedood. Eerder hadden de islamieten zeven westerse gijzelaars gedood. Meer bijzonderheden werden zaterdag nog niet gegeven.

"Antwoord op beslissing van terroristen"

De zwaargewapende aanvallers hadden het complex woensdag bezet. Donderdag viel het leger de islamieten aan. Volgens de Algerijnse krant El Watan zouden de ontvoerders zaterdag begonnen zijn de gijzelaars te doden. Voor de zeven westerlingen kwam de actie van het leger te laat. Volgens de Algerijnse radio hadden de ontvoerders geprobeerd een deel van het bedrijf in brand te steken. Het complex zal nu onderzocht worden op boobytraps.Al bij de eerste aanval op de gijzelnemers werden volgens de regering in Algiers twaalf Algerijnse en westerse gijzelaars gedood. Tegelijk werden 650 gijzelaars bevrijd. Van de aanvankelijk 32 gijzelnemers werden er daarbij 18 volgens Algerijnse informatie "buiten gevecht gesteld".

Het leger verdedigde zijn omstreden handelswijze. "De operatie was het antwoord op een beslissing van de terroristen, alle gijzelaars te doden en en waar bloedbad aan te richten", citeerde de krant El-Khabar een militair woordvoerder.

De Franse president François Hollande ziet zich door het bloedige gijzeldrama gesterkt in de strijd tegen het terrorisme. Hij veroordeelde de dood van de gijzelaars zaterdag als een laffe moord.

Belga
Foto's Reuters/AFP