Vier aanhoudingen na protest van Koerden

Print
Vier aanhoudingen na protest van Koerden

Vier aanhoudingen na protest van Koerden

Genk - Na de optocht van enkele honderden Koerden in het centrum van Genk heeft de politie een viertal administratieve aanhoudingen verricht. Dat maakte de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) zaterdagavond bekend.

Lees ook: 500 Koerden protesteren in Genk

"Aan de optocht namen een driehonderd Koerden deel en er was naar schatting een honderdtal tegenbetogers, die uit Turkse jongeren bestond. Die tegenbetogers waren volgens de politie niet van Genk afkomstig. De administratieve aanhoudingen werden in het kader van het verstoren van de openbare orde verricht", aldus Dries.

De Koerdische vereniging Welat had na de aanslag met een brandbom op het lokaal van het Koerdisch cultureel centrum opgeroepen tot deze vreedzame optocht, die af en toe rumoerig verliep met het gooien van stenen en stokken in beide richtingen. Sommige deelnemers hielden een vlag vast met de beeltenis van Abdullah Öcalan, de Koerdische leider, voor wie de Koerden in Europa een petitiecampagne gestart zijn om zijn vrijlating te eisen.

"De optocht is niet echt vreedzaam verlopen door provocaties, maar dankzij de stewards van de Koerdische groepering en de inzet van de politie kwam het niet tot een confrontatie. Ik ben zelf ook een beetje ontgoocheld in de organisatie omdat vooraf was afgesproken om geen vlaggen of andere spandoeken te gebruiken, maar uiteindelijk hebben ze hun best gedaan", aldus Dries.

Na de ontbinding aan het station keerden de Koerdische deelnemers in kleine groepjes huiswaarts.

Belga


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio