Groen beschuldigt regeringen van "laksisme"

Print
Groen beschuldigt regeringen van "laksisme"

Groen beschuldigt regeringen van laksisme

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is zaterdag met zijn nieuwjaarstoespraak met de deur in huis gevallen. Met de crisis, de stijgende werkloosheid en de groeiende ongelijkheid kon hij niet anders dan besluiten dat 2012 "geen goed jaar was voor ons land". Maar vooral het gebrek aan antwoord van onze regeringen stuit hem tegen de borst. "Geen Marxisme maar 'laksisme'", klonk het. "De dingen worden op hun beloop gelaten."

Van Besien schetste op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Brussel een somber beeld van het voorbije jaar. De economie slabakt, de werkloosheid stijgt en een lening krijgen bij de bank - vaak nochtans met belastingsgeld gered - wordt steeds moeilijker, citeerde hij een reeks deprimerende cijfers.

Ongelijkheid

Wat de groene topman echter het meeste stoort, is het volgens hem stuitende gebrek aan antwoord van onze verschillende regeringen. "De traditionele partijen CD&V, Open Vld en sp.a in de federale regering hebben de toenemende ongelijkheid nog een extra duwtje gegeven. Met deze regering en met dit beleid neemt de ongelijkheid alleen maar toe", sneerde hij.

De oplossing is voor Van Besien duidelijk. "Als we willen dat het verandert, moeten we er zelf voor gaan", drukte hij zijn leden op het hart. "Daarom is het zo belangrijk dat we de volgende jaren nog veel sterker worden. Dat is de opdracht waar we in 2013 voor staan."

Belga
Archieffoto JvdP