500 Koerden protesteren in Genk

Print

500 Koerden protesteren in Genk

Genk - Een 500-tal Koerden is zaterdagnamiddag naar het centrum van Genk afgezakt om deel te nemen aan een optocht als protest tegen de aanslag met een brandbom op het Koerdisch Cultureel Centrum Welat in Genk, afgelopen woensdag.

De optocht verliep in een zeer grimmige sfeer en af en toe waren er opstootjes met Turkse personen, die de Koerden wat uitdaagden. Op het Stadsplein in Genk had zich een groepje Turkse extremistische heethoofden verzameld om de Koerdische manifestanten uit te dagen.

De politie, in burger maar ook met helmen, gepantserde kleding, schild en wapenstok, was met ruim honderd manschappen ter plaatse om bij de opstootjes tussenbeide te komen en de partijen gescheiden te houden. Er cirkelde ook een helikopter van de federale politie rond om alles in het oog te houden en waar nodig de ordetroepen bij te sturen. Het waterkanon stond paraat aan het commissariaat, maar kwam niet in actie.

De Koerden zelf beschikten over zeventig stewards. "Ik vind dat het vermeden had kunnen worden dat de uitdagers met de symbolen van de extreemrechtse Turkse wolven ons zo konden benaderen", zei Hasan Üstboga, voorzitter van de Koerdische vzw Welat, na de optocht. Bij de schermutselingen vlogen onder meer stenen en stokken door de lucht. Een persfotograaf kreeg tijdens een incident een steen tegen het hoofd gegooid.Het kostte de Koerdische stewards af en toe heel wat moeite om ook de jonge heethoofden binnen de eigen gemeenschap in toom te houden. "Drie tot vier deelnemers hebben verwondingen opgelopen. Het is wat uit de hand gelopen", gaf Üstboga toe.

Rond 16 uur vertrok de optocht aan het station en een uur later werd de groep daar ook weer ontbonden.

Lees ook: Brand gesticht in Koerdisch Cultureel Centrum

Belga/Chris Nelis
Foto's Belga/Chris Nelis


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio