Gijzeling op Algerijns gasveld beëindigd met nog eens 18 doden

Print

Gijzeling op Algerijns gasveld beëindigd met nog eens 18 doden

Zeven westerse gijzelaars zijn zaterdagmorgen omgekomen en elf gijzelnemers gedood tijdens de laatste aanval van de Algerijnse troepen op het gasveld in de Algerijnse Sahara. Dat is uit Algerijnse veiligheidskringen vernomen. Naar verluidt zouden de gijzelaars zijn gedood als vergelding voor de aanval. Er zouden geen Belgen bij de dodelijke slachtoffers zijn.

In totaal zijn 25 tot 27 westerse en Algerijnse gijzelaars omgekomen sinds woensdag. Toen viel bij dageraad een groep zwaar gewapende jihadisten van de organisatie "Ondertekenaars met bloed" van Mokhtar Belmokhtar (foto onder), een van de stichters van al-Qaida in de islamitische Maghreb, de site aan.Ze namen aanvankelijk honderden mensen in gijzeling, maar werden donderdag al bestormd door de Algerijnse troepen. Tijdens de ontsnapping van gijzelaars en de bevrijdingsactie van het Algerijnse leger slaagden er een 600-tal in, bijna allen Algerijnen, zich te redden. Volgens de autoriteiten zouden er 132 westerse gijzelaars zijn geweest.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in België herhaalt zaterdag rond 16 uur dat er geen aanwijzingen zijn dat er Belgen ter plaatse zijn of waren. "Er zijn geen nieuwe elementen", luidt het.

Of de gijzelingsactie ook effectief achter de rug is, is niet helemaal duidelijk. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zouden er nog zeker tien Britse onderdanen "in gevaar zijn of spoorloos".

Belga
Foto's AFP