Man probeert Bulgaarse politicus dood te schieten (video)

Print
Een onbekende man heeft zaterdagochtend in de Bulgaarse hoofdstad Sofia geprobeerd oprichter en voorzitter Ahmed Dogan van de Beweging voor Rechten en Vrijheden te vermoorden. Dat heeft de Nederlandse politicus Hans van Baalen (VVD) laten weten aan het ANP. Hij zat op het moment van de mislukte aanslag naast Dogan.

De aanslag vond plaats in het Nationaal Cultuurpaleis, waar een partijcongres wordt gehouden. Van Baalen is er als voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen. Volgens Van Baalen kwamen een man hard aanlopen en richtte hij van dichtbij een pistool op Dogan toen die een speech hield. Van Baalen zou direct na Dogan de zaal toespreken.

Het wapen weigerde dienst, waarna omstanders de man hardhandig tegen de grond werkten. "Er is niemand gewond geraakt, behalve hij", aldus Van Baalen. Hij voegde eraan toe blij te zijn dat het congres doorgaat. "Een moordenaar moet er niet voor kunnen zorgen dat het congres wordt gestopt".

Bulgaarse media meldden dat het wapen een gaspistool was. De aanvaller, een 25-jarige man, had ook twee messen bij zich. De man had een strafblad voor diefstal en mishandeling.

Over de motieven van de aanslagpleger is nog niets bekend. "Maar het lijkt een politieke achtergrond te hebben, er zijn later dit jaar verkiezingen", aldus Van Baalen. Dogan heeft een Turks-Bulgaarse achtergrond. Hij leidt de partij sinds 1990. Dogan is in opspraak geweest na beschuldigingen van corruptie, maar in 2010 werd hij daarvan vrijgesproken.

Bekijk hier de beelden:

Foto EPA