Nederlandse Spoorwegen stoppen met afname Fyra's

Print
Nederlandse Spoorwegen stoppen met afname Fyra's

Nederlandse Spoorwegen stoppen met afname Fyra's

De Nederlandse Spoorwegen (NS) stoppen voorlopig met de afname van nieuwe Fyra-treinen. Ook heeft het spoorbedrijf zaterdag laten weten dat het de fabrikant van de Fyra aansprakelijk gaat stellen voor de problemen met de hogesnelheidstrein.

De NS heeft zestien Fyra's besteld, waarvan er al negen zijn geleverd. Ze kosten ongeveer 20 miljoen euro per stuk. "Wij willen dat onze reizigers kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening tussen Brussel en Amsterdam. De opstartproblemen in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken, tonen aan dat Fyra-V250 op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant hebben afgesproken", aldus NS-topman Bert Meerstadt in een schriftelijke verklaring.

De Fyra kampt al sinds de start begin december met vertragingen en uitval. Vrijdag bereikten de problemen een hoogtepunt. Ons land stelde een rijverbod in nadat een deel van het plaatwerk van een Fyra werd gevonden op de sporen. Dat was van een trein gevallen na sneeuw en vorst.

Lees ook: Alle Fyra-ritten voorlopig verboden
En ook: "NMBS overweegt Fyra te dumpen"

Belga

Foto AFP