Al 2000 Franse militairen in Mali

Print
Al 2000 Franse militairen in Mali

Al 2000 Franse militairen in Mali

Frankrijk heeft nu 2.000 militairen ontplooid in Mali in het kader van operatie Serval. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zaterdag verklaard. Hij voegde eraan toe dat het eerdere doel van 2.500 soldaten op Malinese bodem, mogelijk zal worden overschreden.

"Er zijn vandaag 2.000 Franse militairen op Malinese bodem", verklaarde Le Drian op de tv-zender France3. Parijs had vrijdag aangekondigd dat het 2.500 militairen naar Mali zou sturen. "Mogelijk zullen het er meer zijn".

Alles samen zullen "ongeveer 4.000 militairen worden gemobiliseerd voor deze operatie", voegde hij eraan toe. Daarbij alludeerde hij op troepen die buiten Mali gestationeerd zijn en die eveneens betrokken zijn bij de operatie.

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft zaterdag opgeroepen tot een "ruimere" internationale mobilisering rond de militaire operaties in Mali. Hij lanceerde die oproep bij de start van een buitengewone top van de economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen.

Wat de toestand in de stad Diabali betreft, op 400 km ten noorden van hoofdstad Bamako, die maandag was ingenomen door islamistische strijders, verzekerde Le Drian dat er geen grondgevechten hebben plaatsgevonden. De Malinese kolonel die het bevel voert over de westelijke militaire regio in Mali verklaarde zaterdag dat de jihadisten de stad zijn ontvlucht en dat het Malinese leger zich opmaakt om de stad binnen te trekken.

Belga

Foto AFP