"IJs nog te dun om te schaatsen"

Print
"IJs nog te dun om te schaatsen"

IJs nog te dun om te schaatsen

Als u van plan bent om te gaan schaatsen, doe dat dit weekeinde dan niet op een vijver. Het natuurijs is nog te dun, ondanks de aanhoudende vrieskou. Een uitstapje op het ijs is dus nog levensgevaarlijk.

Het weer moet minstens nog een week meezitten om ijs te krijgen dat voldoende dik is voor onbezorgd glijplezier. Het moet daarvoor niet vriezen dat het kraakt, maar het moet wél voldoende helder zijn. Bij een wolkenloze hemel is het immers kouder aan de grond dan in thermometerhut. Bij bewolkt weer is dat andersom, omdat de warmte dan niet weg kan.

"IJs kan perfect aangroeien bij positieve temperaturen, maar dan wel onder een open hemel", stelt weerman Ruben Weytjens. "In thermometerhut was het de voorbije week continu kouder dan -3. Net boven het ijs was dat maar -1 tot -2, omdat het wolkendek de warmte niet liet uitstralen."

Op sommige plaatsen is het ijs nu tot 5 centimeter dik. Dat is genoeg voor één schaatser. "Het probleem is dat er nog te veel plaatsen zijn waar het niet meer dan een dun laagje op het water is", zegt Weytjens. "Bovendien is het ijs heel poreus, en de kwaliteit wordt niet beter."

GW

Foto TVG