Antwerpenaars dienen klacht in tegen Dams

Print
Antwerpenaars dienen klacht in tegen Dams

Antwerpenaars dienen klacht in tegen Dams

Vijf Antwerpenaars van Marokkaanse afkomst dienen een klacht in tegen procureur Herman Dams. Volgens hen is zijn vervolgingsbeleid discriminerend.

Abderrahim Riani Achhab (28) zegt slachtoffer te zijn van het discriminerende vervolgingsbeleid. Zijn dure wagen werd vijf maanden in beslag genomen. Dit paste binnen de patsersactie van de politie. "Ik was onschuldig", zegt Riani Achhab. "De auto is gekocht door eerlijk te werken. Toch kwam er geen verontschuldiging. Dams maakte het in een interview alleen maar erger. Dat ik mijn wagen nu terug heb, betekent volgens hem niet dat ik onschuldig ben."

Achhab diende samen met Mohamed Benhaddou, Youssef El Mousaoui (stand-upcomedian), Said El Kaouakibi en Mohamed El-Omari klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Er is ook een klacht bij de commissaris voor de Rechten van de Mens bij de Europese Raad.

"We zijn verontrust", zegt Benhaddou. "Wij voelen ons geviseerd. Dams verdedigt de patsersactie en legt een link met jonge allochtonen in bepaalde wijken. Daarnaast roept hij burgers op om verdachte zaken te signaleren aan de politie. En ook hier omschrijft hij weer een bepaald segment binnen de bevolking: moslims. Wij vinden dat een procureur geen onderscheid mag maken tussen mensen. Hij maakt iedereen van allochtone afkomst verdacht."

Lees ook: FDF wil Dams horen in Kamercommissie Justitie

SACHA VAN WIELE

Foto Wim Hendrix