"Al in 1996 doping bij Raboploeg"

Print
"Al in 1996 doping bij Raboploeg"

Al in 1996 doping bij Raboploeg

Bij de Nederlandse ex-wielerploeg Rabobank, die bestond van 1996 tot 2012, is vanaf het eerste jaar doping gebruikt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na gesprekken met tientallen betrokkenen.

De renners werden de eerste maanden weggefietst omdat er in het peloton massaal epo werd gebruikt. Na de voorjaarsklassieker was de maat vol. Manager Jan Raas riep de beste renners samen. "Daar, op die bespreking, is voor het eerst het epo-woord gevallen", aldus de ex-renner. In de Tour van 1996 werd voor het eerst door meerdere Rabo-renners epo gebruikt, aldus diezelfde renner.

Thomas Dekker zegt in de krant dat hij in zijn tijd bij de Raboploeg epo gebruikte. De ploegartsen hielpen hem daarbij. Later kwam daar bloeddoping bij, ook onder toeziend oog van de medische staf van Rabobank, aldus de renner, die een schorsing uitzat vanwege het gebruik van dynepo.

"Doping hoorde erbij en ik was gemakkelijk te beïnvloeden", zegt Dekker. "Ik had toen eigenlijk mensen nodig die tegen me hadden moeten zeggen dat ik geduld moest hebben, dat ik met mijn fikken van de doping af moest blijven. Maar die waren er niet. Integendeel. Doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega's om me heen. Je leeft hard, je traint hard, je doet er alles voor: doping hoort bij je beroep."

Foto EPA