Vlaamse bestuurders in 189 entiteiten kosten 2,5 miljoen

Print
Vlaamse bestuurders in 189 entiteiten kosten 2,5 miljoen

Vlaamse bestuurders in 189 entiteiten kosten 2,5 miljoen

De Vlaamse overheid moet elk jaar 2,5 miljoen euro betalen voor de bestuurders en regeringscommissarissen van zijn verschillende entiteiten. "Bepaalde entiteiten hebben bestaansrecht, maar de versnippering is te groot en kost te veel", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

In een antwoord op vragen van LDD-fractieleider Lode Vereeck zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) dat er in totaal 189 entiteiten bestaan binnen de Vlaamse overheid. Daarvan hebben er 66 een raad van bestuur die de strategische leiding van die entiteit bepaalt.

"Deze bestuurders en commissarissen kosten de Vlaamse overheid elk jaar opnieuw bijna 2,5 miljoen euro. Dat is een onderschatting. Immers, voor de VRT, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en nog een rits entiteiten heeft de minister de bestuursvergoedingen niet meegedeeld."

"In principe is het een goede zaak dat de uitvoering van beleidstaken een stuk wordt losgekoppeld van de politiek. Neem nu de VDAB, waar mensen met kennis van zaken het Vlaamse arbeidsmarktbeleid kunnen aansturen", zegt Vereeck. "Bepaalde entiteiten hebben dus zeker hun bestaansrecht. Maar de huidige situatie kan bezwaarlijk efficiënt worden genoemd. Ik stel me de vraag of al die instellingen en hun bestuurders evenveel meerwaarde hebben."

Yves LAMBRIX

Foto Belga