Alpaca verdringt damhert als populairste parkdier

Print

Alpaca verdringt damhert als populairste parkdier

Het lijkt erop dat de alpaca stilaan het damhert vervangt als parkdier bij de Vlamingen. Terwijl het aantal houders van hertachtigen de afgelopen vier jaar met 14% terugliep, groeit het aantal alpaca's gestaag aan. Naar schatting zouden er in België al zo'n vijfduizend zijn.

Alpaca's, het kleinere broertje van de lama's, zijn nog niet meldings- of chipplichtig. Er is ook nog geen erkend stamboek in ons land.

John Peeters van Alpaca International uit Kaulille, een van de twee professionele alpacahouders in ons land, schat het aantal nu op zo'n vijfduizend in België. "De dieren zijn flink aan het opkomen", weet Peeters.

"Er zijn er officieel duizend geregistreerd. Veelal gaat dit om tentoonstellingsdieren. Maar er zijn nog veel kleine hobbyisten die enkele alpaca's in hun tuin hebben rondlopen. Waarom? Ze zijn kleiner en schattiger dan de lama."

Alpaca's zijn duurder dan een lama. Volgens Peeters kost een hengst tussen de 300 en 500 euro en een wijfje tussen de 1.500 en 2.000 euro. De tentoonstellingstoppers verwisselen voor duizenden euro van eigenaar en een dekking door een goede hengst kost tussen de 500 en 1.200 euro.

KMA

Foto Hilde van Geirt