Griepvirus speelt verstoppertje met immuunsysteem

Print
Griepvirus speelt verstoppertje met immuunsysteem

Griepvirus speelt verstoppertje met immuunsysteem

Het griepvirus verplaatst zich snel voort tussen cellen, zodat het immuunsysteem niets in de gaten heeft. Dat ontdekten onderzoekers aan het Mount Sinai-ziekenhuis in New York.

Het virus gebruikt een soort biologische alarmklok. Daardoor zou het 'weten' wanneer het moet verhuizen naar andere cellen, zodat het immuunsysteem niet in werking treedt. De genen van het virus bevatten een eiwit dat reageert wanneer het dreigt ontdekt te worden.

Het griepvirus maakt normaal gezien maar één soort eitwit aan. Zo nu en dan duikt er een NEP-eiwit op en het virus ziet dat als een signaal om naar andere cellen te verhuizen. De onderzoekers versnelden of vertraagden de aanmaak van dat eiwit, waardoor ze het gedrag van het griepvirus konden beïnvloeden.

Verscheen het NEP-eiwit te traag, dan werd het virus gewoon aangevallen door het immuunsysteem. Bij een versnelde verschijning van het NEP-eiwit, kon het virus zich zoals verwacht op tijd uit de voeten maken. "Het griepvirus heeft ongeveer acht uur de tijd om zich effectief te verspreiden, voordat het imuunsysteem wordt gealarmeerd", aldus de onderzoekers.

Door de ontdekking, zouden medicijnen en vaccinaties zich meer gaan richten op het vertragen van de eiwitproductie, waardoor het immuunsysteem meer werk kan opknappen. Dat zou vooral hele jonge kinderen en ouderen ten goede komen. Zij zijn te zwak om een vaccinatie met het virus te verdragen.

MCe
Archieffoto