Seks & Relaties

Wekker maakt je dik

Print

Mensen die iedere ochtend gewekt worden door hun wekker, hebben meer kans op overgewicht. Dat is de opmerkelijke conclusie van de Münchense professor Till roenneberg.

De man onderscheidt drie verschillende klokken: de interne klok, de zonneklok en de sociale klok. De interne klok zorgt ervoor dat je honger krijgt en moe wordt, de zonneklok loopt gelijk met het op- en ondergaan van de zon en de sociale klok zorgt er dan weer voor dat je opstaat rond half zeven tot acht uur en gaat slapen tussen tien uur en middernacht.

Doordat we echter gewekt worden door een wekker loopt onze interne klok bij twee derde van de mensen niet meer synchroon met hun sociale klok. "Een duidelijk signaal is dat velen in de week wakker worden met de wekker en dus te weinig slapen. En daarom moeten ze in het weekend langer slapen, waardoor ze als het ware switchen tussen tijdzones. Je kan dan ook spreken van een sociale jetlag."

"We wisten al dat het fenomeen de kans op een hoge bloeddruk verhoogt, maar nu ontdekten we ook een verband met overgewicht. Iemand die lijdt aan een sociale jetlag heeft per uur dat hij of zij te vroeg wakker wordt een verhoogde kans van 33% om overgewicht te ontwikkelen", aldus Roenneberg in Current Biology.

Photo News

Niet te missen