Seks & Relaties

"Kan ik iets doen tegen wintertenen en -handen?"

Print

Kan ik iets doen tegen wintertenen en -handen?

De sneeuw ligt dik en de gure wind waait langs en door je heen. Voor iedereen nu een bibberperiode. Maar, voor velen zijn wintertenen of winterhanden een alledaagse kwaal. Er ontstaan hevig jeukende zwellingen door de inwerking van koude op slecht doorbloede huid. De jeuk wordt ook nog eens bevorderd door warmte.

Als we het koud hebben is het vooral zaak te zorgen dat ons bloed goed stroomt en tegen een serieus tempo. Door de bloeddoorstroming te gaan bevorderen gaat het bloed ook in de kleinste bloedvaten terechtkomen en ervoor zorgen dat we opwarmen.

Verander je voedingspatroon:

Om je te verwarmen kan je verse marjolein gebruiken; een kruid dat een beetje aan tijm doet denken. Het wordt vaak gebruikt bij bereiding van worsten en allerlei soorten stoofpotjes. Wanneer in de lage landen het bierbrouwen opkwam gebruikte men nog geen hop maar marjolein. Volgens de leggende werd het kruid voor de eerste keer door Venus gekweekt. Zij werd beschouwd als beschermster van tuin en wijngaarden.

In de essentiële oliën kan je 6 druppels marjolein mengen in 100 ml bodylotion. Deze olie gaat de aders verwijden zodat het bloed beter gaat stromen. Verwerkt in een massageolie gaat Marjolein de spieren en gevoel van warmte geven. Maar, ook bij doorligwonden, zenuwpijn en artritis kan je deze natuurlijke olie inzetten.

In het geurlampje kan je de geur combineren met ylang ylang, grove den, bergamot of lavendel. Het gaat de bacteriën doden in de lucht en gaat krampstillend werken bij luchtwegproblemen. Het is een effectieve olie bij ,benauwdheid, kramphoest en kinkhoest die zacht genoeg is voor kinderen. Bij hoofdpijn, migraine en emotionele spanningen gaat Marjolein ook verwarmend werken en voor de nodige ontspanning zorgen.

Opgepast:

Bij astmatische aandoeningen moet je toch voorzichtig zijn. Niet gebruiken bij lage bloeddruk.

Nog een verwarmend recept : witloof in de oven met Marjolein

6 stronken witloof, boter of margarine, 1 eetlepel fijngehakte marjolein, peper, bechamelsaus met kaas en paneermeel. Een vuurvaste schaal invetten met boter. De witloofstronken koken in zoutwater. Ze laten uitlekken en in de schaal leggen. Eventueel een heel mooi schelleke hesp rond de witloof draaien. Het witloof bestrooien met peper en marjolein. De bechamelsaus erover gieten en het geheel bestrooien met paneermeel. De schaal in de oven zetten en laten gratineren tot er een mooi korstje op staat.

Smakelijk !

Meer info: www.creosa.be

Heeft u zelf een vraag voor Créosa? Stuur ze dan snel naar info@she.be!

Niet te missen