Wappenlobby noemt Obama in reclamespot "elitaire hypocriet" (video)

Print
Een videofilmpje van de Amerikaanse wapenlobby NRA (National Rifle Association) over de dochters van president Barack Obama zorgt voor opschudding in het Witte Huis.

In het controversiële filmpje noemt de NRA Obama een "elitaire hypocriet" en vraagt ze zich af of de "kinderen van de president belangrijker zijn dan jouw kinderen?". Daarmee doelt de organisatie op het feit dat Obama tegen gewapende politiecontrole in scholen is, terwijl zijn dochters wel begeleiding krijgen van agenten.

Het Witte Huis deed het fragment woensdag af als "verwerpelijk en laf". "De meeste Amerikanen zijn van mening dat de kinderen van een president niet gebruikt zouden mogen worden als een argument in een politieke strijd", aldus woordvoerder Jay Carney in een communiqué. "De veiligheid van de presidentskinderen het onderwerp maken van negatieve publiciteit is verwerpelijk en laf", luidt het voorts.

Wetsaanpassingen

Obama maakte vandaag ook zijn voorstellen bekend voor aanpassing van de wapenwet. Obama wil de verkoop van aanvalswapens aan privépersonen verbieden. De magazijnen van vuurwapens zullen voortaan nog hoogstens tien kogels mogen bevatten. Bovendien zullen alle toekomstige wapenkopers voor het verwerven van een vuurwapen grondig gecontroleerd worden. Dat zijn de belangrijkste punten van een omvattende lijst maatregelen, die Obama woensdag in het Witte Huis voorstelde.

Hij reageert daarmee op het bloedbad met 27 doden, dat een jongeman aanrichtte in een school. Het is echter zeer de vraag of de voorstellen van Obama de goedkeuring van het Congres krijgen.

Bekijk de advertentie van de NRA:

Foto: Reuters
Vice-president Joe Biden en president Barack Obama op een persconferentie over de wapenwet