Ford Genk

Actievoerders toelevering Ford richten steunfonds op

Print
Actievoerders toelevering Ford richten steunfonds op

Actievoerders toelevering Ford richten steunfonds op

De actievoerders aan de blokkade van de toeleveringsbedrijven van Ford Genk hebben een steunfonds opgericht dat de voedsel- en drankbevoorrading van de stakers moet spijzen. Daarmee geven ze aan de strijd nog niet te willen staken, ondanks het gerechtelijk bevel dan hen boven het hoofd hangt.

"We willen gaan werken en zijn bereid tot overleg", zegt Patrick Trusgnach, de hoofdafgevaardigde van het ABVV bij toeleveringsbedrijf Syncreon, en spreekbuis van de actievoerders. "Het enige dat we vragen is dat de democratie wordt gerespecteerd en de vakbond opkomt voor al zijn leden. Dat houdt in dat alle voorstellen van de onderhandelingstafel moeten afgetoetst worden met de mensen aan het piket.

We zijn bereid om toegevingen te doen, maar niet tegen elke prijs. Zo is er een groot wantrouwen als er persdelen worden vrijgegeven. Voor hetzelfde geld gaat nadien alles dicht en staan we helemaal met lege handen. Onze acties gaan dus door tot we gehoor krijgen. In de eerste plaats bij de top van de vakbond, die meer bezig is met de macht en de postjes dan met de realiteit aan de poort."

Intussen beginnen de lange dagen en de financiële onzekerheid te wegen op de actievoerders. "Het begint te nijpen", weet ook Trusgnach, "maar als we de strijd niet doorzetten, bereiken we helemaal niets. Steun is er voldoende. We hebben nu ook een steunfonds opgericht, waarmee we in eerste instantie eten en warme dranken willen aankopen voor de mensen aan de barricade."

Belga
Archieffoto