Europa legt ratingbureaus strengere regels op

Print
Europa legt ratingbureaus strengere regels op

Europa legt ratingbureaus strengere regels op

Het Europese Parlement heeft woensdag met een grote meerderheid strengere regels goedgekeurd voor de activiteiten van de ratingagentschappen in Europa. Die zullen transparanter moeten werken en zullen vervolgd kunnen worden voor onjuiste evaluaties.

De nieuwe regels zijn het resultaat van een moeilijk compromis tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Parlement. Ze moeten een antwoord bieden op de forse kritiek aan het adres van de ratingbureaus, die de financiële crisis in 2008 niet zagen aankomen en nadien de schuldencrisis zouden hebben aangewakkerd door de kredietwaardering van verschillende lidstaten zonder duidelijke rechtvaardiging te verlagen.

De drie groten

Concreet zullen de regels van toepassing zijn op alle agentschappen actief in Europa, waaronder dus de drie grote: Standard & Poor's, Moody's en Fitch. Zij zullen voortaan hun methodologie moeten verduidelijken en niet langer aanbevelingen mogen doen voor het te voeren beleid van de regeringen.

De cliënten van hun kant zullen dan weer evaluaties moeten vragen van minstens twee bureaus, in plaats van slechts één nu. Om belangenconflicten te vermijden, mogen aandeelhouders van de agentschappen met een belang van meer dan tien procent ook niet langer meer dan tien procent in handen hebben van doorgelichte bedrijven.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Bovendien is het voortaan ook verboden tegelijk meer dan vijf procent aandelen te bezitten van twee agentschappen.

Tot slot krijgen de instellingen voortaan ook burgerlijke aansprakelijkheid. Daardoor zouden ze vervolgd kunnen worden en schadevergoedingen opgelegd krijgen voor onvoldoende onderbouwde kredietbeoordelingen.

In de komende weken is het aan de lidstaten om de regels finaal groen licht te geven. Het idee om een Europees agentschap op te richten, is vooruitgeschoven tot ten vroegste 2016.

Belga
Archieffoto