Milquet: "Politie moet weer politie worden"

Print
Milquet: "Politie moet weer politie worden"

Milquet: Politie moet weer politie worden

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil dit jaar een hele reeks hervormingen op gang trekken bij de politie. "Politie moet weer politie worden".

Dat zegt ze woensdag in De Morgen en La DH/Les Sports. Tegelijk vraagt ze een hervorming van de Salduz-wet.

"De inspecteurs moeten zich weer op hun kerntaken kunnen concentreren", aldus de vicepremier, die "vijftien tot twintig procent" van de politiecapaciteit wil vrijmaken. Zo wil ze het begeleiden van deurwaarders, het invallen voor stakende cipiers of het patrouilleren voor ambassades en paleizen liefst doorschuiven naar de militaire politie, het veiligheidskorps van Justitie en privéfirma's.

Maar politiecapaciteit vrijmaken is niet het enige waar Milquet op doelt. Ook de Salduz-wetgeving zou ze liefst gewijzigd zien. "Door Salduz aarzelen sommige agenten nu om mensen te arresteren. Dat kan toch niet?", klinkt het.

Tot slot betreurt de minister nog de vertragingen in de hervorming van de GAS-boetes en wil ze onder meer met de ministers van Onderwijs bekijken hoe de politie die bijvoorbeeld al dan niet zou kunnen inzetten bij spijbelaars.

Belga
Archieffoto