Voorbije jaar staat in top tien warmste jaren

Print
Voorbije jaar staat in top tien warmste jaren

Voorbije jaar staat in top tien warmste jaren

2012 was volgens de NASA een van de warmste jaren sinds 1880. Globaal werd er een gemiddelde temperatuur van 14,6 graden Celsius gemeten.

Het voorbije jaar komt daarmee op de negende plaats, sinds de eerste metingen in 1880. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Opvallend is dat acht van de negen warmste jaren vanaf het jaar 2000 opgetekend werden. 2010 en 2005 voeren de rangschikking aan.

2012 bevestigt volgens de NASA de stijgende tendens en de link met de opwarming van de aarde op langere termijn. De temperatuur steeg gemiddeld 0,6 graden tegenover midden vorige eeuw. Wereldwijd was er sinds 1880 een gemiddelde stijging van 0,8 graden.

"Een extra jaar met cijfergegevens is op zich niet zo interessant", zegt NASA-klimatoloog Gavin Schmidt. "Wat er wel toe doet, is dat dit decennium warmer is dan het vorige, dat zelf al warmer was dan dat daarvoor. De aarde warmt op. De oorzaak van die opwarming is dat we toenemende hoeveelheden koolstofdioxide de atmosfeer in sturen."

Het onderzoek gebeurt door het Goddard Institute for Space Studies (GISS), een onderdeel van de NASA. Dat brengt gegevens van ruim duizend weerstations wereldwijd en satellietgegevens samen.

MCe/Belga
Archieffoto