Cafébaas uit Burcht bouwt iglo in één nacht

Print
Cafébaas uit  Burcht bouwt iglo in één nacht

Cafébaas uit Burcht bouwt iglo in één nacht

De sneeuw inspireerde cafébaas Gunther Van Landeghem uit Burcht tot een originele actie. Hij bouwde de hele nacht aan een iglo. Die doet nu dienst als rookkamer voor zijn klanten op het terras van zijn café De Wachtzaal.

"Het idee om een rookiglo te bouwen, kwam maandagavond bij me op. De sneeuw bleek van perfecte bouwkwaliteit te zijn. Iedereen verklaarde mij gek, maar ik zette door", vertelt Van Landeghem. Hij had de klus wel schromelijk onderschat. "Ik ben rond 22.30u gestart, toen begon het eerste sneeuwtapijt zich te vormen. Ik dacht er in een paar uurtjes wel mee klaar te zijn, maar het heeft mij de hele nacht gekost."

Zijn vrouw en twee vrienden zorgden wel voor de nodig hulp. "Mijn vriend en stamgast Danny kwam eerst alleen even kijken, omdat hij niet geloofde dat ik mijn plan zou uitvoeren. Toen hij merkte dat ik het meende, is hij mee in actie geschoten. We ontwikkelden een handig systeem: in drie plastic bakken konden we stevige kubussen maken. We hebben ze geteld: in totaal kropen er honderdtwintig blokken in de iglo."

"Helaas begonnen de strooidiensten en de veegwagens tegen de ochtend aan hun ronde. Zij deden hun job zo goed dat er tegen 5.30u geen sneeuw meer te bespeuren was. Daardoor hebben we het dak met piepschuim moeten improviseren."

Een recente controle op het rookverbod inspireerde Van Landeghem tot zijn ludieke actie. "Meer dan negentig procent van mijn klanten rookt", zegt hij. "Nu kunnen ze dat ten minste comfortabel doen, in wat volgens mij de uniekste rookkamer van Europa is."

Ilse Prinsen

Foto Bert Hulselmans