Fors minder steun voor zonnepanelen

Print
Fors minder steun voor zonnepanelen

Fors minder steun voor zonnepanelen

Het Vlaams Energieagentschap stelt voor de steun voor nieuwe zonne-installaties te verlagen tot 21 euro per 1.000 kWh.

In dat geval zou de terugbetalingstermijn voor zonnepanelen stijgen naar ongeveer twaalf jaar. Dat staat woensdag in De Standaard Met het voorstel komt er definitief een einde aan de forse ondersteuning van de zonnepanelen, aldus de kranten.

Netvergoeding

Tot eind 2009 werd zonne-energie ondersteund met 450 euro per megawattuur opgewekte energie. Vorig jaar was de steun al gezakt tot 90 euro. Het voorstel van het Vlaams Energieagentschap houdt rekening met de netvergoeding die alle eigenaars van kleine zonne- installaties vanaf dit jaar moeten betalen voor de stroomdistributie.

De Vlaamse regering legt normaal vrijdag de hoogte van de steun vast, maar de kans is klein dat het ver afwijkt van het voorstel van het Vlaams Energieagentschap. De installateurs van zonnepanelen hopen nog op een licht hoger bedrag.

Superwinsten

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) verzekert dat zonnepanelen ook in de toekomst een rendement van vijf procent zullen opleveren, zelfs na aftrek van de netvergoeding. "Superwinsten" subsidiëren voor zonnepanelen wil ze echter niet. Dat zou immers gebeuren op kap van mensen zonder zonnepanelen, zei ze woensdagochtend op de VRT-radio.

Belga
Archieffoto