Overleden bejaarden naar hoogst biedende begrafenisondernemer

Print
Overleden bejaarden naar hoogst biedende begrafenisondernemer

Overleden bejaarden naar hoogst biedende begrafenisondernemer

Vlaamse rusthuizen zouden begrafenisondernemers tegen elkaar hebben laten opbieden om de begrafenis voor overleden bewoners te mogen regelen. Enkele begrafenisondernemers waren verbolgen over die praktijk en dienden een klacht in.

Dat meldt een krant van De Persgroep. Het zou gaan om bejaardentehuizen die onder koepelorganisatie Soprima werken. Die beheert 15 woon- en zorgcentra in Vlaams-Brabant. De Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU) zou op de hoogte zijn.

Gesprekken

Soprima nodigde begrafenisondernemers uit voor een gesprek en liet daarin blijken of zij, al dan niet, in aanmerking kwamen voor een frequente samenwerking met de rusthuizen.

Enkele begrafenisondernemers verlieten dat gesprek vol verbijstering. Er werd hen namelijk gevraagd om een enveloppe onder tafel te schuiven om afspraken te beklinken. Andere begrafenisondernemers zouden zo'n voorstel aanvaarden omdat ze concurrentieel willen blijven met ondernemers die er ook op ingaan.

"We zijn vrij in wat we zouden willen geven per overledene. Hoeveel dat zou kunnen zijn? Misschien 25 euro, misschien 50. Hetgeen we aan Soprima geven, gaan we wel moeten doorrekenen aan de nabestaanden", aldus een van de begrafenisondernemers.

Soprima ontkent

Soprima ontkende gisteren dat dergelijke gesprekken hadden plaatsgevonden. Vanochtend was op Radio 1 te horen dat het om zuiver evaluerende gesprekken ging. Soprima legt de verantwoordelijkheid bij de begrafenisondernemers. Die zouden Soprima hebben benaderd en niet omgekeerd.

De Raad voor het Uitvaartwezen zit daarom tussen twee vuren en kan voorlopig weinig doen met de klachten. Geen van de getuigen zette tot nu toe zijn verklaring op papier.

MCe
Archieffoto