Waalse transportminister kritisch voor investeringsplan NMBS

Print
Waalse transportminister kritisch voor investeringsplan NMBS

Waalse transportminister kritisch voor investeringsplan NMBS

Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) kant zich tegen het meerjarig investeringsplan van de NMBS. Volgens de groene politicus komt het onvoldoende tegemoet aan de noden in Wallonië. De federale regering mag zich dus aan een "erg kritisch" advies verwachten, zo zegt hij woensdag in verschillende Franstalige media.

"Van de 35 prioriteiten die we hadden uitgewerkt om het Waalse spoor te verbeteren, vinden we er slechts drie terug in het plan, plus dan het station van Gosselies dat nog deels onderhandeld moet worden", hekelt Henry. Voor het overige gaat het om projecten die al opdoken in het vorige plan en nu de nieuwe budgetten opslorpen.

De verdeling van de geplande werken in de komende twaalf jaar zou volgens Henry nog net toelaten om het Waalse spoor op niveau te houden, maar niet om het verder te ontwikkelen.

60-40 verhouding

De Waalse minister stelt daarom ook de 60-40 verhouding tussen het noorden en het zuiden van het land in vraag. Die verdeling van middelen houdt volgens hem geen rekening met de eigenschappen van het Waalse net, dat door het specifieke landschap bijvoorbeeld meer bruggen, tunnels en andere dure infrastructuur vereist, maar ook langere afstanden behelst tussen de verschillende stations en knooppunten.

Het is aan de (volgende) minister van Overheidsbedrijven - Paul Magnette vertrekt naar Charleroi - om de federale regering een dossier voor te leggen dat het advies van de gewesten in rekening neemt. Henry verzekert dat de Waalse regering een "erg kritisch" advies zal geven.

Belga
Foto Belga: Waals minister van Transport Philippe Henry (Ecolo)