De Coninck maakt werk van anoniem solliciteren

Print
De Coninck maakt werk van anoniem solliciteren

De Coninck maakt werk van anoniem solliciteren

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) gaat anoniem solliciteren mogelijk maken. Daarmee wil ze onder meer vrouwen, ouderen, werknemers van vreemde origine en mensen met een handicap makkelijker toegang verlenen tot de arbeidsmarkt. De werkgevers vinden het geen goed plan. Dat staat in De Morgen.

"Hoewel een anonieme sollicitatie geen mirakeloplossing is, kan het gebruik ervan wel kaderen in een ruimer beleid om de rekruteringsmethodes van bedrijven te herbekijken", stelt de minister. "Het biedt alle kandidaten in de eerste fase van een selectie dezelfde kansen."

In de publieke sector zijn de eerste fases van selectieprocedures nu al grotendeels anoniem, luidt het nog. "De regering wenst daarom dit type van selecties aan te moedigen in de private sector." De Coninck heeft de Nationale Arbeidsraad gevraagd om uit te werken hoe werkgevers "gestimuleerd" kunnen worden om anonieme sollicitaties vaker toe te passen.

"Werkt niet"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt dat anoniem solliciteren niet werkt. "We hebben binnen Unizo zelf een experiment opgezet en de praktische uitvoering bleek een gigantische rompslomp." Van Eetvelt vindt het ook niet kunnen dat "de regering de werkgevers nog maar eens een regeltje oplegt".

Ook Zuhal Demir, arbeidsmarktspecialiste voor de N-VA, ziet geen heil in de maatregel. "Het probleem zal verschoven worden naar de laatste sollicitatie- of selectieronde", luidt het daar. Demir voegt toe dat anoniem solliciteren de aanwervingsprocedure ook ingewikkelder en dus duurder maakt.

Belga
Foto Photo News