Ford Genk

Blokkades Ford duren voort ondanks dwangbevel (video)

Print
Blokkades Ford duren voort ondanks dwangbevel (video)

Blokkades Ford duren voort ondanks dwangbevel (video)

De blokkades bij de toeleveranciers van Ford Genk duren ook vanochtend voort. Naar schatting 70 actievoerders houden de toegang geblokkeerd. Gisteren legde een rechter de actievoerders nochtans een dwangbevel op. Wie de toegang blokkeert, riskeert een boete van 1.000 euro. Voorlopig is er nog geen deurwaarder langsgekomen.

Lees ook: Boete tot 1000 euro als blokkades Ford aanhouden

De actievoerders zijn niet onder de indruk. Reeds in de vroege ochtend plooiden ze opnieuw een stuk vangrail om en staken ze houten paletten en autobanden in brand om eventuele werkwilligen de doorgang te beletten.

De militanten zeggen niet bevreesd te zijn dat de boetes hen daadwerkelijk kunnen opgelegd worden. "Ford schrijft een dwangbevel uit op gronden die niet van hen zijn, ik weet niet of dat wettelijk is", zegt Patrick Trusgnach, de leider van het verzet, vanochtend op Radio 1.

Deurwaarder

Of er meteen stappen worden ondernomen, valt af te wachten. Burgemeester Wim Dries liet gisteren weten dat er eerst grondig overleg zal gepleegd worden, alvorens een deurwaarder te sturen. "Laat maar komen. De burgemeester heeft ons gezegd dat er voorlopig toch geen politie wordt meegestuurd, dus denken we niet dat die man zich hier zomaar zal durven vertonen", aldus één van de aanwezigen bij de blokkade.

De actievoerders stellen overigens dat ze ook binnen de bedrijfsgebouwen hun protest zullen voortzetten, mochten ze toch verplicht worden om naar binnen te gaan. De acties om stokken in de wielen te steken, zullen dan intern georganiseerd worden.

Bekijk ook de beelden van TVL:

ToMas/Belga
Foto SvDi