Strengste wapenwet van Amerika in voege getreden in New York

Print
Strengste wapenwet van Amerika in voege getreden in New York

Strengste wapenwet van Amerika in voege getreden in New York

Na de Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat New York het licht op groen gezet voor een drastisch aangescherpte wapenwet.

New York heeft voortaan de strengste wapenwet van alle vijftig Amerikaanse staten. Het is ook de eerste staat die zijn wapenwet verstrengt sinds het bloedbad een maand geleden in een basisschool in Newtown (Connecticut), waarbij 20 kinderen en 6 volwassenen werden doodgeschoten.

Het wetsontwerp van gouverneur Andrew Cuomo wil vooral het gebruik van militaire wapens door burgers aan banden leggen. Halfautomatische wapens in privéhanden zouden niet meer mogelijk mogen zijn en er komt ook een verbod op magazijnen met meer dan zeven kogels.

Na ongeveer vijf uur debatteren keurde het Huis van Afgevaardigden de nieuwe wapenwet voor de staat New York goed met 104 stemmen voor en 43 tegen. De gouverneur zette kort daarna zijn handtekening onder de tekst, aldus de Amerikaanse krant The New York Times.

Werkgroep

Woensdag maken de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vicepresident Joe Biden overigens hun voorstellen bekend over de reglementering van vuurwapens. De woordvoerder van het Witte Huis maakte nog geen details bekend, maar benadrukte het engagement van Obama voor een verbod op aanvalswapens en voor een strenger onderzoek naar de achtergrond van mensen die een wapen willen kopen. "Als we iets kunnen doen om nog maar een kind te besparen van wat in Newton gebeurd is, dan moeten we het doen", zei Obama daar maandag over.

Na het drama in Newtown had Obama zijn vicepresident aan het hoofd gezet van een werkgroep die voorstellen moest uitwerken om de wapenwetgeving in de VS te verstrengen.

Belga
Foto AFP: gouverneur Andy Cuomo