Bruynkens wint 9e etappe, Tom Colsoul is leiding kwijt

Print
Bruynkens wint 9e etappe, Tom Colsoul is leiding kwijt

Bruynkens wint 9e etappe, Tom Colsoul is leiding kwijt

Serge Bruynkens (foto) heeft maandag als co-piloot van de Tsjech Ales Loprais (Tatra) de negende etappe in de Dakar voor vrachtwagens gewonnen. Het Tsjechisch-Belgische team was in Argentinië over 293 kilometer van Tucuman naar Cordoba amper zeven seconden sneller dan de Nederlander Peter Versluis (MAN), die met Jurgen Damen ook een Belg aan boord heeft.

Gerard de Rooy en Tom Colsoul (Iveco) kenden pech. Door problemen met de turbo stonden ze lang stil. Ze verloren bijna anderhalf uur en zijn de leiding kwijt. De Rus Eduard Nikolaev (Kamaz), zesde in de etappe, is de nieuwe leider. Hij heeft 17:56 voor op de Tsjech Martin Kolomy (Tatra) en 33:32 op zijn landgenoot Ayrat Mardeev (Kamaz). De Rooy en Colsoul zijn op 59:56 vierde.

De Rooy vertelde dat het al na twee kilometer misging. "Een oorring, een afdichting voor de turbo in dit geval, klapte kapot. En niemand die zo'n ding bij zich had natuurlijk. Miki Biasion niet, René Kuipers niet, andere Nederlanders niet. We hebben drie kwartier staan wachten op onze service." Daarmee was het leed niet geleden.

"We gingen rijden: stuurstang krom. Daarna een band kapot. Daarna de ruit kapot door een tak en vervolgens reden we ook nog een ravijn in, waar we door Jan Lammers uit zijn getrokken. Zo'n dag wil ik echt nooit meer meemaken."

Belga