Sp.a: "Uitspraken Dams staan haaks op beleid"

Print
Sp.a: "Uitspraken Dams staan haaks op beleid"

Sp.a: Uitspraken Dams staan haaks op beleid

Regeringspartij sp.a heeft kritiek op de uitspraken van de Antwerpse procureur Herman Dams. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback zegt dat deze "ingaan tegen het federale beleid". Hij vindt dat Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) moet ingrijpen en het beleid van het Antwerpse parket moet bijsturen.

Dams had zaterdag in een interview laten verstaan dat hij van de kleine criminaliteit een prioriteit maakt.

"Loodrecht op beleid"

"De uitspraken van het hoofd van één van de belangrijkste parketten staan loodrecht op het beleid dat de federale regering het afgelopen jaar op poten zette. Het gaat niet op om het ene vuil - de kleine criminaliteit - op straat op te ruimen en het grote vuil - de drugstrafiek en grote fraude - te laten liggen", laat Tobback na afloop van het sp.a-partijbureau weten.

"De regering bekrachtigde begin vorig jaar het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015 waarin de prioriteiten voor de politiediensten werden vastgelegd. De aanpak van de grote sociale en fiscale fraude is hierin één van de tien prioriteiten, net als de aanpak van drugstrafieken", zeggen de socialisten.

Fraude

"Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez nam bovendien nieuwe initiatieven in de bestrijding van fraude en witwassen. Het is dan ook verbazingwekkend dat één van de cruciale partners in de strijd tegen de witteboordencriminaliteit op zijn minst de perceptie creëert dat de aanpak hiervan voor het parket Antwerpen niet prioritair is".

Foto: AFP
Bruno Tobback

Lees ook: De Wever verdedigt procureur Dams
en ook: Vlaams Belang steunt procureur Dams met affiches
en ook: Klacht tegen "discriminerende" procureur