Vanavond tot 10 cm sneeuw verwacht

Print
Vanavond tot 10 cm sneeuw verwacht

Vanavond tot 10 cm sneeuw verwacht

Over het hele land wordt maandagavond en -nacht sneeuw verwacht. De grootste hoeveelheden zullen in het westen van het land vallen, meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het Agentschap Wegen en verkeer houdt, met zijn partners, de weersomstandigheden in de gaten om zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen reageren. Mobiliteitsorganisatie Touring voorspelt voor dinsdag alvast een "chaotische" ochtendspits.

"In het westen zal het tegen 19 uur maandagavond beginnen sneeuwen, en we verwachten er 5 à 10 cm sneeuw. In het centrum van het land zal het met 2 à 6 cm iets minder sneeuwen. De sneeuw zal er ook een goed uur later beginnen vallen. In het oosten sneeuwt het minder dan 5 cm." Ook dinsdag blijft het sneeuwen, maar dat zo goed als enkel ten zuiden van Samber en Maas. "Daar kan een extra 2 à 6 cm vallen", zegt Dehenauw. In de rest van het land blijft het beperkt tot 1 à 3 cm."

"Zondagnacht is preventief al 500 ton gestrooid op de Vlaamse gewest- en snelwegen", zegt Anton De Coster, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "Door het droge weer is veel van dat zout blijven liggen. We blijven, met onze partners, de situatie uiteraard op de voet volgen zodat we waar nodig snel kunnen ingrijpen."

In een persbericht vraagt Touring weggebruikers maandag opnieuw om "dubbel waakzaam te zijn op de wegen, verplaatsingen te spreiden over de dag en niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. Alle weggebruikers moeten hun rijgedrag aanpassen. "Nog te veel mensen denken dat ze ongenaakbaar zijn omdat ze met winterbanden of met een terreinwagen rijden."

Archieffoto: BHul