Test-Aankoop start rechtszaak tegen Apple

Print
Test-Aankoop start rechtszaak tegen Apple

Test-Aankoop start rechtszaak tegen Apple

Test-Aankoop heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse technologiereus Apple. De consumentenorganisatie klaagt al langer dat Apple de wet op de garantie niet respecteert en omdat het bedrijf daar geen oren naar had, is vandaag een zaak ingeleid voor de rechtbank van koophandel in Brussel.

In maart vorig jaar communiceerde Test-Aankoop al eens over de problematiek. Het stuurde toen samen met tien buitenlandse consumentenorganisaties ingebrekestellingen naar Apple. "Apple informeert de consument niet op een correcte manier over zijn rechten op vlak van garantie", legt Gilles de Halleux van Test-Aankoop uit.

AppleCare

Er is een probleem op de website, maar ook bij de erkende distributeurs. Vooral AppleCare is een doorn in het oog van de consumentenorganisatie. De consument kan via dat systeem tegen betaling zijn garantie uitbreiden en verlengen tot 2 of 3 jaar.

De Hallaux stelt dat Apple er vooral op uit is om die garantie-uitbreiding te verkopen, en niet voldoende duidelijk maakt dat er ook een wettelijke garantie bestaat van twee jaar. De informatie die Apple geeft op zijn website, noemt Test-aankoop "onbegrijpbaar".

Boetes

Er bestaat een Europese richtlijn rond garantie, maar die legt maar een minimale harmonisatie op. Daarom moeten de consumentenverenigingen elk in hun eigen land naar de rechter stappen. Test-Aankoop wijst op een precedent in Italië. Daar kreeg Apple een boete van 900.000 euro voor het misleiden van de consument met betrekking tot de diensten na verkoop en de garantieplicht.

De Belgische zaak wordt vandaag ingeleid, maar volgens de Halleux kan het nog maanden duren voor er resultaat is. Eerst wordt een kalender vastgelegd voor het dossier. Test-Aankoop zegt alvast het volste vertrouwen te hebben in de goede afloop.

Belga
Foto: AFP