Gouverneur Denys geeft Denderleeuwse partijen tijd tot 22 januari

Oost-Vlaams gouverneur André Denys geeft de Denderleeuwse partijen nog tot 22 januari tijd om uit de politieke impasse te geraken. De gouverneur ziet een meerderheidscollege met CD&V/N-VA én Open Vld Plus het meest realistisch, zo werd toegelicht op een persconferentie in zijn ambtswoning.

jrosquin

Denys werd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois belast met een bemiddelingsopdracht na de geheime stemming voor de samenstelling van het schepencollege in Denderleeuw. Dat bestaat uit leden van N-VA en CD&V die ook de steun kregen van de leden van de Vlaams Belangfractie.

Geen gedoogsteun

Een minderheidscollege mét gedoogsteun van Vlaams Belang is uitgesloten, omdat CD&V en N-VA volgens Denys daar duidelijk afstand van hebben genomen. De gouverneur gelooft niet in een meerderheidscollege met vier partijen, gezien de vruchteloze pogingen uit het verleden en de moeilijkheid om nog een evenwichtig college samen te stellen.

Volgens gouverneur Denys wil Open Vld Plus over inhoud praten met CD&V/N-VA. Dat zou betekenen dat de lokale liberalen het kartel sp.a/Open loslaten.

De Nul 'informateur'

De gouverneur heeft CD&V-schepen Jan De Nul gevraagd om als "inhoudelijk informateur" initiatief te nemen die finaal tot een nieuwe burgemeestersvoordracht moet leiden.

Volgens André Denys kan Open Vld Plus een nieuwe kandidatuur steunen, ondanks de discussie rond de gevolgen van het meetekenen van de voordracht voor Jo Fonck (sp.a). Hij verwijst daarbij naar een brief van minister Bourgeois, die verwijst naar artikel 59 paragraaf 1 van het Gemeentedecreet, om de gemeenteraad een nieuwe voordracht te laten doen.

De gouverneur roept de Denderleeuwse partijen op om vroegere tegestellingen achterwege te laten en te streven naar consensus. "Zonder mentale verandering zal de bestuurbaarheid op korte termijn in het gedrang komen", klinkt het.

Foto: Belga Denys (centraal met sjaal) op een persconferentie in Denderleeuw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer