RSS-bedenker Aaron Swartz stapt uit het leven

Print
RSS-bedenker Aaron Swartz stapt uit het leven

RSS-bedenker Aaron Swartz stapt uit het leven

Internetactivist, RSS-uitvinder en oprichter van Reddit Aaron Swartz is uit het leven gestapt. Swartz, amper 26 jaar oud, werd dood teruggevonden in zijn appartement. Hij is vooral bekend als oprichter van de populaire nieuws delende website Reddit en bedenker van het RSS-systeem.

Really Simple Syndication (RSS) is een belangrijk formaat voor lezers van online nieuws. In dat formaat kunnen nieuwstromen gebundeld worden in RSS-lezers, zodat de gebruiker zijn eigen nieuwsbronnen kan samenstellen en samenbrengen.

Swartz werd gezien als een genie. Hij bedacht het RSS-systeem al op 14-jarige leeftijd. Onder meer Cory Doctorow, journalist, blogger en gastprofessor aan de University of Southern California, betreurt Swartz' dood. "Als 14-jarige was hij op zoveel manieren al volwassen. Hij had dat intense, snelle intellect, waardoor ik meteen het gevoel had dat hij ergens thuis hoorde waar je gedachten van tel zijn en niet wie je bent en hoe oud", aldus Doctorow.

Zware veroordeling

In juni 2011 verkreeg Swartz illegale toegang tot een databank met academische teksten en downloadde hij 4,8 miljoen documenten. Een gerechtelijke vervolging zat eraan te komen en Swartz keek tegen een 35-jarige gevangenisstraf aan, plus een boete van een miljoen dollar. Swartz' familie en vriendin denken dat zijn zelfdoding in verband staat met die gerechtelijke problemen. "Zijn zelfdoding is het gevolg van een rechtsysteem dat intimideert met te zware straffen", aldus Swartz' entourage.

Op Reddit werden als eerbetoon momenten van stilte ingelast in de vorm van berichten met daarin enkel een '.' punt. Er circuleert ook een White House-petitie die het ontslag vraagt van openbare aanklager Carmen Ortiz. Zij zou te zware straffen hebben verbonden aan de feiten, al is haar rol in de zaak lang niet duidelijk.


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 02/649 95 55. 's Avonds (behalve woensdag en zaterdag) kan je chatten van 19.00 - 21.30 uur op zelfmoordlijn.be.


MCe
Foto: Reuters