Wapenhandelaars vrij door procedurefout

Print
Wapenhandelaars vrij door procedurefout

Wapenhandelaars vrij door procedurefout

In een zaak van grootschalige wapenhandel heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag negen beklaagden volledig vrijgesproken door een procedurefout.

De rechter besliste dat de afgeluisterde telefoongesprekken, die aan de basis van de zaak lagen, nietig zijn omdat de onderzoeksrechter de telefoontap niet goed motiveerde. Alle bewijzen die rechtstreeks volgden uit de telefoontap werden eveneens nietig verklaard, zodat alle verdachten vrijuit gaan.

De zaak draait rond een bende die in 2010 opgerold werd. Negen mensen worden beschuldigd van wapenhandel, nadat een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen werd.

Aan de basis van het onderzoek liggen telefoontaps bij de hoofdverdachte. De onderzoeksrechter motiveerde de beschikking tot het afluisteren van telefoongesprekken, maar specificeerde niet dat het om een criminele organisatie zou gaan.

Een telefoontap is niet mogelijk voor enkel wapenhandel, maar voor een criminele organisatie kan dat wel.

Huiswerk niet gedaan

Joris Van Cauter, de advocaat die de fout bij de telefoontap ontdekte, vindt de vrijspraak een logisch gevolg van de procedurefout. "Het gehele onderzoek vloeit uit de telefoontap die nietig is. Er was niets anders. De rechtbank bestraft hier een onderzoek waarin de politie zich baas heeft getoond en haar huiswerk niet heeft gedaan. Men moet eerst aanwijzingen hebben voor een misdrijf en mag dan pas beginnen tappen. Niet omgekeerd, want dan gaat men vissen om iets te vinden."

Volgens de advocaat zou de vorige week goedgekeurde wet rond procedurefouten niet tot een andere beslissing geleid hebben. "Ook in de nieuwe wet blijft het tappen zonder rechtsgeldige beslissing bestraft met de nietigheid. Het resultaat zou identiek hetzelfde zijn", zegt Van Cauter.

Foto Photo News