250 NedCar-medewerkers starten met vrijwilligerswerk

Print
250 NedCar-medewerkers starten met vrijwilligerswerk

250 NedCar-medewerkers starten met vrijwilligerswerk

Vanaf deze maand beginnen 250 medewerkers van de autofabriek NedCar, in het Nederlandse Born, als vrijwilliger bij zorginstellingen, scholen, sportclubs, wijkraden en andere instellingen. Ze doen dat 2 dagen per week om de tijd te overbruggen tot ze bij het nieuwe bedrijf VDL-NedCar medio volgend jaar weer aan de slag kunnen. Er werken zowat 230 Belgen in de fabriek.

De vrijwilligers zijn mensen die meestal vanwege hun leeftijd moeilijk bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt, bleek maandag tijdens de presentatie van het project in Geleen. Doel is dat deze mensen "arbeidsfit" blijven, zei schepen Piet Meekels van Sittard-Geleen.

Bij NedCar werkten 1.500 mensen. Van hen zijn 300 aan de slag met de ombouw van de fabriek in Born voor de productie van BMW-Mini's vanaf volgend jaar. De 1.200 anderen krijgen een werkloosheidsuitkering met een aanvulling door VDL tot 100 procent van hun oude loon. Van hen gaan er zowat 300 werken bij VDL-fabrieken in Duitsland (Leipzig) en Engeland (Oxford), een deel bij de nieuwe eigenaar VDL, een deel wordt gedetacheerd of bemiddeld naar ander werk, en 250 mensen hebben zich als vrijwilliger opgegeven in het zogeheten werkfitproject.

Werkweigering

Ook de vrijwilligers moeten blijven solliciteren, zei regiomanager Rob Schwillens van uitkeringsinstituut UWV maandag. Bij werkweigering stoppen de uitkering en de toelage van VDL. "In principe zijn dus 1.200 mensen beschikbaar voor detacheringswerk", klinkt het.

De vrijwilligers worden onder meer ingezet als brigadier, huismeester, bij wijkraden, het begeleiden van bejaarden naar kapper en pedicure, en het helpen bij de dagbesteding. Ze kunnen aan de slag bij 52 scholen en 12 zorginstellingen van Vivantes.

Belga
Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio