Klacht tegen "discriminerende" procureur

Print
Klacht tegen "discriminerende" procureur

Klacht tegen discriminerende procureur

Wouter Van Besien, de voorzitter van Groen, dient een klacht in bij de Hoge Raad voor Justitie tegen de Antwerpse procureur Herman Dams. Volgens Van Besien heeft de procureur zich schuldig gemaakt aan discriminatie, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

"Dams riep in een kranteninterview de burgers op om de politie te bellen als ze in hun straat een auto met vreemde nummerplaat zien staan. We hebben er geen moeite mee dat de procureur zegt dat het belangrijk is dat de kleine criminaliteit aangepakt wordt én dat hij de burgers oproept om mee hun verantwoordelijkheid te nemen, maar wat hij zei, is op bepaalde momenten je reinste discriminatie tegenover vreemdelingen. Ik vraag dat hij zijn woorden terugtrekt", aldus Van Besien.

De Hoge Raad voor Justitie moet eerst oordelen of de klacht ontvankelijk. Als dat zo is, kan de Raad een onderzoek voeren. De Raad kan geen sanctie opleggen, maar zijn oordeel heeft wel symbolische waarde.

Groen zal ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) interpelleren over de uitspraken van de procureur.

Privéleven

Herman Dams vroeg de Antwerpenaren afgelopen weekend alert te zijn en de politie te verwittigen als ze iets verdachts of normoverschrijdends zien in hun buurt.

De Antwerpse procureur wil overlast en misdrijven aanpakken door op verschillende leefdomeinen in te spelen, zoals gezin, inkomen, huisvesting en opleiding. "We gaan problematische gezinnen nauwer opvolgen, desnoods tot achter de voordeur", zei hij in De Standaard. "Tot hiertoe hebben we dat nooit gedurfd. We moeten die mensen aanklampen, figuurlijk inbreken in hun privéleven."

Foto Wim Hendrix