Eerste echte ijsdag vandaag

Print
Eerste echte ijsdag vandaag

Eerste echte ijsdag vandaag

Hoewel de klimatologische winter eigenlijk al anderhalve maand in het land is, laat die zich vandaag pas echt voelen. Het is de eerste keer deze winter dat het kwik overdag niet boven het vriespunt uitkomt.

Sta ik maandagavond langer in de file door de mogelijke sneeuwval? “Volgens de laatste weermodellen valt de sneeuw pas na de avondspits”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. “De echte problemen zijn dus zoals het er nu naar uitziet, voor de ochtendspits op dinsdag.”

De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) verwacht dubbel zoveel oproepen van autopech door de koude: het gaat vooral om platte batterijen en aangevroren deuren en ramen.

Tot elf centimeter sneeuw

Dat de hoeveelheid sneeuw moeilijk te voorspellen is, bleek afgelopen weekend nog eens. Hoewel weermannen alleen smeltende sneeuw hadden voorspeld, viel er vooral in West-Vlaanderen vier centimeter sneeuw. En daar komt deze week nog wat bij. Het pak sneeuw kan drie tot plaatselijk zelfs elf centimeter dik zijn. En dan vooral op dinsdag.

“Vandaag wordt het een onvervalste ijsdag”, zegt VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. Het is nog maar de eerste ijsdag van 2013. Dat wil zeggen dat de thermometer de hele dag onder nul blijft staan. Tot en met vrijdag komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit.

Wim BRILLOUET
Foto Patrick Hattori