"Stichting Fabiola is niet wettelijk"

Print
"Stichting Fabiola is niet wettelijk"

Stichting Fabiola is niet wettelijk

Fons Pereos, de omstreden stichting van koningin Fabiola, hangt juridisch met haken en ogen aan elkaar. Enkele bepalingen van de oprichtingsakte gaan lijnrecht in tegen de bepalingen van de wet van 2002 op de stichtingen.

Zo mag een stichting geen geld uitkeren aan haar bestuurders, maar in de oprichtingsakte van die van de koningin-weduwe staat dat "bestuurders en toekomstige bestuurders" daarvoor wél in aanmerking komen. Dat schrijft De Morgen.

Volgens Philippe Verdonck, die op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open Vld) meeschreef aan de wet en vandaag voorzitter is van de Franstalige ondernemersorganisatie UCM, betekent die dubieuze bepaling niet dat de hele stichting automatisch nietig is. "Maar elke beslissing die in strijd is met de wet, zal kunnen worden aangevochten."

Er is ook een bepaling dat een deel van de middelen van de stichting, bij een ontbinding, zou gaan naar een stichting "die de oprichtster in Spanje heeft gecreëerd op 5 oktober 1999". Daarover zegt Verdonck: "Ik vraag me af of de rechter (die zich moet uitspreken over een ontbinding) het doorsluizen van het vermogen naar het buitenland zomaar zal aanvaarden."

Belga
Foto Belga