'Argo' kaapt hoofdprijzen weg op Golden Globes

Print
De film 'Argo' van Ben Affleck heeft in Los Angeles de Golden Globes gewonnen van beste drama en beste regisseur. De prent 'Lincoln' van Steven Spielberg, vooraf topfavoriet met zeven nominaties, kon er daar slechts eentje van verzilveren (beste drama-acteur). De Golden Globes zijn na de Oscars de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen.

De spionagefilm 'Argo', over een CIA-operatie om Amerikaanse diplomaten uit Iran te krijgen tijdens de Iraanse revolutie in 1979, haalde het in beide categorieën van Oscar-rivalen 'Lincoln', 'Django Unchained', 'Life of Pi' en 'Zero Dark Thirty'.

Topfavoriet 'Lincoln', over het leven van de vroegere Amerikaanse president Abraham Lincoln, moest het stellen met de Golden Globe voor beste drama-acteur (Daniel Day-Lewis). Quentin Tarantino kreeg voor zijn hommage aan de spaghettiwestern 'Django Unchained' de prijs van beste scenario.

Matthias Schoenaerts

Beste drama-actrice werd Jessica Chastain voor haar rol in 'Zero Dark Thirty', een film over de jacht op Osama bin Laden. Zij haalde het van onder anderen de Franse actrice Marion Cotillard, die genomineerd was voor haar rol in de Frans-Belgische productie 'De Rouille et d'Os', waarin ook Matthias Schoenaerts een hoofdrol vertolkt. 'De Rouille et d'Os' greep ook naast de prijs voor beste buitenlandse film. Die Golden Globe ging naar de Oostenrijkse film 'Amour' van Michael Haneke.

De filmmusical 'Les Misérables' van Tom Hooper won in de categorieën beste komedie/musical, beste acteur in een komedie of musical (Hugh Jackman) en beste vrouwelijke bijrol (Anne Hathaway).

Er waren onder meer nog prijzen voor Jennifer Lawrence (beste actrice komedie/musical in 'Silver Linings Playbook'), het James Bond-lied 'Skyfall' van Adele (beste song) en 'Life of Pi' (beste soundtrack). De 50-jarige Jodie Foster kreeg de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award voor haar hele carrière.

Tv

Er werden zondagavond Golden Globes uitgereikt in 25 film- en televisiecategorieën. Voor tv waren de hoofdprijzen voor 'Homeland' (beste dramaserie) en 'Girls' (beste komedie/musical).

Het was de 70ste editie van de uitreiking die wordt georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association.

De Oscars worden eind februari uitgereikt.

Bekijk de trailer van 'Argo' via YouTube:

Belga
Foto AFP: acteur en regisseur Ben Affleck ('Argo')