Bankkaartfraude zo goed als uitgeroeid

Print
Bankkaartfraude zo goed als uitgeroeid

Bankkaartfraude zo goed als uitgeroeid

Criminelen houden zich niet meer bezig met het kopiëren van bankkaartgegevens aan geldautomaten. Dat blijkt uit cijfers van Atos Worldline, de beheerder van ons elektronisch betaalverkeer. Vorig jaar zijn er amper 9 gevallen van zogenaamde skimming vastgesteld. Twee jaar geleden werd er nog bij 1425 Belgen op die manier geld van de rekening geplukt.

Sinds begin 2011 kan je met je gewone bankkaart geen geld meer afhalen in landen buiten Europa. De banken hebben dat beslist om fraude tegen te gaan. Wie wel nog betalingen wil uitvoeren, moet dat specifiek vragen aan zijn bank.

Het blijkt een erg doeltreffende maatregel. "Criminelen vinden het duidelijk niet lucratief meer", zegt Pamela Renders van Febelfin, de federatie van banken. "In heel 2012 zijn er amper 9 gevallen vastgesteld."

Bij skimming, zoals het fenomeen heet, kopiëren criminelen de magneetstrook op uw bankkaart. Ze plaatsen daarvoor een valse kaartlezer in de geldautomaat en filmen ook uw code. Maar nu banken de magneetstrook hebben uitgeschakeld, als u buiten Europa bent, kunnen criminelen er niets meer mee aanvangen. Voor betalingen binnen Europa gebruikt uw bankkaart automatisch de chip, en dus niet de zwarte magneetstrook op de achterkant.

Fraude met uw bankkaart is natuurlijk niet helemaal verdwenen. Fraudeurs lijken hun terrein te verleggen naar het internetbankieren. Want het zogenaamde phishing, het hengelen naar uw bankgegevens, zit wel sterk de lift.

WB

Archieffoto: PN