Anciaux: "Interneringswet is te log en te Waals"

Print
Anciaux: "Interneringswet is te log en te Waals"

Anciaux: Interneringswet is te log en te Waals

Senator Bert Anciaux (sp.a) heeft samen met de sector een wetsvoorstel uitgewerkt om de wet op de internering te herzien. De wet van 2007 is te star en te zeer op Wallonië gericht, zo luidt het.

In 2007 werd een nieuwe wet op de internering van psychiatrisch gestoorde en gevaarlijke criminelen goedgekeurd. Die wet is echter nog altijd niet van kracht omdat de vereiste instellingen om geïnterneerden te behandelen nog niet af zijn. Omdat dit pas ten vroegste einde 2014 zo zal zijn, werd de wet einde vorig jaar uitgesteld tot 1 januari 2015. Maar die nieuwe wet is ook erg gebrekkig, vond de sector. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) werkt aan een reparatiewet, die ze "binnen korte termijn" wil indienen in het parlement. Ondertussen heeft Anciaux samen met de sector ook al een reparatiewet uitgewerkt.

Te log

Zo vond de sector de procedure van de nieuwe wet uit 2007 veel te zwaar en te ingewikkeld. Ze helemaal geënt op de procedure voor vrijlating van normale gevangenen, maar geïnterneerden zijn ziek. Als de nieuwe wet van kracht wordt, an zou het veel te lang duren om geïnterneerden in een gepaste kliniek geplaatst te krijgen. Omdat nu al één op de tien bajesbewoners geïnterneerden zijn, zou de overbevolking in de gevangenissen nog toenemen. En almeteen het aantal veroordelingen van België door het Europees Mensenrechtenhof van Straatsburg. Gisteren waren er immers alweer drie. De procedure moet dus eenvoudiger, soepeler en sneller. Er moeten bovendien meer mogelijkheden tot vrijlating op proef komen en vrijlating op proef moet van in het begin mogelijk zijn.

Te Waals

Tweede belangrijke kritiek is dat de wet te sterk steunt op de Waalse praktijk. Daar worden geïnterneerden vooral behandeld in drie gesloten instellingen. In Vlaanderen worden veel geïnterneerden ambulant (in vrijheid) behandeld en hier bestaan nog geen gesloten centra. De wet moet volgens Anciaux beide systemen mogelijk maken: het Vlaamse én het Waalse.

Ook wil Anciaux dat psychologen worden betrokken bij de diagnose van de problemen van de geïnterneerde. Hij wil voorts dat de advocaat zijn mening over de psychiatrische expertise kan geven, vooraleer de expert die voorlegt aan de rechter. De strafuitvoeringsrechtbanken, die volgens de wet van 2007 beslissen over de vrijlating en behandeling van geïnterneerden, moeten aparte gespecialiseerde kamers voor geïnterneerden krijgen.

Lees meer over het probleem van de geïnterneerden op de expertenpagina van John De Wit.

JDW